ALTERNATÍVNE POĽNOHOSPODÁRSTVO
Učebnica pre študijný odbor agropodnikanie.
Učebnica pre študijný odbor agropodnikanie.
- Dostupnosť: Na sklade
- ISBN: 978-80-8280-287-3
Odporúčacia doložka MŠVVaŠ SR č. 2021/19700:4-A2201
Učebnica umožňuje žiakom získať základné informácie o princípoch alternatívneho (ekologického) poľnohospodárstva a možnostiach jeho využívania najmä v chránených pestovateľských oblastiach jednotlivých regiónov Slovenska. Žiaci sa oboznámia s pestovateľskými a chovateľskými systémami, ktoré sú založené na obmedzovaní energetických a materiálových vstupov, šetrení prírody a prostredia.
Alternatívny chov zvierat nadväzuje na predmety chov hospodárskych zvierat a živočíšna výroba. Jeho cieľom je poskytnúť žiakom informácie a námety z problematiky alternatívneho chovu tak, aby po skončení štúdia mali odborné vedomosti, oprávňujúce ich úspešne využiť v chovateľskej praxi. Žiaci pochopia odlišnosti konvenčného a alternatívneho chovu zvierat, zoznámia sa s pozitívami a negatívami alternatívnej produkcie, ako aj so zákonom o ekologickom poľnohospodárstve.
Alternatívne pestovanie rastlín nadväzuje na vedomosti z predmetov biológia, pestovanie rastlín, rastlinná výroba, stroje a zariadenia. Žiaci sa oboznámia s alternatívnym pestovaním a jeho prednosťami v porovnaní s konvenčným spôsobom po stránke kvality dopestovaných produktov. Cieľom je umožniť žiakom získať vedomosti a zručnosti zo základov technológie ekologického pestovania rastlín a poznať základné odlišnosti ekologického pestovania rastlín. V predmete alternatívne poľnohospodárstvo sa využívajú aj vedomosti, ktoré žiaci získali na predmetoch ekonomika, účtovníctvo, pestovanie rastlín, chov zvierat, aplikovaná informatika, aplikovaná chémia, aplikovaná biológia a mechanizácia.
Ďalšie informácie | |
Počet strán | 240 |
Formát | A4 |
Jazyk | slovenský |
Autorka: Ing. Oľga Bogová
Recenzenti:
Ing. Jozef Kopřiva
Ing. Božena Krahulcová
1 Úvod
1.1
Alternatívne poľnohospodárstvo – pojem, základná
filozofia, ciele, základné princípy
1.2
Význam vyučovania predmetu v odbore
2 Východiská alternatívneho poľnohospodárstva
2.1 Ekologické dôsledky intenzívneho poľnohospodárstva
2.2 Význam lesov pre poľnohospodársku krajinu
2.3 Cudzorodé látky v potravovom reťazci
3 História alternatívneho poľnohospodárstva
3.1 Alternatívne poľnohospodárstva v Európe
3.2 Alternatívne poľnohospodárstva na Slovensku
3.3 Zákon č. 189/2009 Z. z.
3.4 Združenia pre ekologické poľnohospodárstva na Slovensku
4 Prechod na alternatívny spôsob hospodárenia
4.1 Finančná podpora ekologických programov
4.2 Ako sa stať ekofarmárom
5 Odbyt
5.1 Bioprodukty
5.2 Biopotraviny
5.3 Označovanie a uskladňovanie bioproduktov
a biopotravín
5.4 Možnosti predaja, dovoz a vývoz, stav trhu
biopotravín a bioproduktov
6 Alternatívny chov zvierat
6.1 Hospodárske zvieratá a výrobky živočíšneho pôvodu
6.2 Konverzia
6.3 Pôvod zvierat
6.4 Výživa hospodárskych zvierat
6.5 Kŕmenie hospodárskych zvierat
6.6 Veterinárna starostlivosť o zvieratá
6.7 Spôsoby chovu zvierat, preprava a označovanie
živočíšnych výrobkov
6.8 Voľné plochy a ustajnenie hospodárskych zvierat
6.9 Inšpekcia hospodárskych zvierat a živočíšnych
produktov
6.10 Chov hovädzieho dobytka
6.11 Chov oviec a kôz
6.12 Chov ošípaných
6.13 Chov hydiny
6.14 Iné zvieratá
6.15 Vedenie záznamov v živočíšnej výrobe
7 Alternatívne systémy pri pestovaní rastlín
7.1 Obdobie konverzie
7.2 Výkon inšpekcie
7.3 Pôda
7.4 Výživa rastlín
7.5 Hnojenie rastlín
7.6 Osevné postupy
7.7 Ochrana rastlín proti chorobám a škodcom, ničenie
burín
7.8 Alelopatia
7.9 Druhy a odrody rastlín
7.10 Alternatívne obilniny
7.11 Alternatívne strukoviny
7.12 Alternatívne olejniny
7.13 Alternatívne koreniny a liečivé rastliny
7.14 Alternatívne narkotické rastliny
7.15 Alternatívne okopaniny
7.16 Pestovanie viniča hroznorodého a ovocných stromov
7.17 Zber, pozberová úprava a uskladňovanie
bioproduktov
7.18 Vedenie záznamov v rastlinnej výrobe
7.19 Pravidlá pre zber rastlín z voľnej prírody
8 Cvičenia
8.1 Prirodzené životné prejavy zvierat
8.2 Zaobchádzanie so zvieratami
8.3 Výpočet kŕmnych dávok pre hovädzí dobytok
8.4 Poznávanie osiva a sadiva
8.5 Odber pôdnej vzorky a stanovenie pH
8.6 Určovanie chorôb, škodcov a burín rastlín
8.7 Príprava jedál z ekologických produktov a
potravín